Hypnotherapie

Het kan ontzettend lastig zijn om iets te doorbreken wat je ‘altijd al’ zo gedaan hebt. En als je bepaalde situaties ‘altijd al’ moeilijk hebt gevonden, denk je misschien dat dit vast niet zomaar zal veranderen. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat je geraakt wordt in situaties die onschuldig lijken? En wat zorgt ervoor dat je op bepaalde momenten anders reageert dan je eigenlijk zou willen?

Onbewust weet je het al
In therapie vertrouw ik volledig op jouw onderbewustzijn omdat ik er vanuit ga dat jij (bewust of onbewust) precies weet welke ervaringen ervoor zorgen dat je reageert zoals je reageert. Ik vertrouw erop dat je eigenlijk wel weet waar je grens ligt of wat jou tegenhoudt om te zijn wie je bent. Maar omdat mensen al op jonge leeftijd leren te voldoen aan verwachtingen van anderen kan het zijn dat je verleerd bent om naar jezelf en de signalen van je lichaam te luisteren.
Kern van hypnotherapie is dan ook het aandachtig luisteren en kijken zodat je kunt ervaren wat er in jou leeft. Om je hierbij te ondersteunen maak ik gebruik van een lichte trance. Het is het type trance wat je misschien wel herkent van een moment dat je even was afgeleid omdat je met je aandacht ergens anders was. In therapie brengt die aandacht jou naar wat je diep van binnen voelt.

Je behoudt zelf de regie

En zult ook alles onthouden wat je beleeft. De trance zorgt er slechts voor dat het denken een kleinere rol speelt omdat prikkels van buitenaf minder voelbaar zijn.
De therapie biedt geen pasklare oplossing maar nodigt je uit om zelf aan het werk te gaan. Wanneer je gemotiveerd bent om opnieuw te leren luisteren naar jezelf zul je vinden waar je naar op zoek bent.

Ontmoet jouw onbewuste drijfveren
Afhankelijk van het thema waar jij aan wilt werken kiezen we samen voor een methode die het best aansluit bij jouw wens. Misschien heb je bijvoorbeeld te maken met een innerlijk conflict waar je maar niet uit komt. Gedachten en gevoelens zijn tegenstrijdig en nemen op sommige momenten het roer over. Je bent op die momenten als het ware versmolten met je angst, boosheid of verdriet. Mogelijk heb je (op jonge leeftijd) overtuigingen ontwikkeld die je belemmeren in je dagelijks leven. In dat geval kunnen we kiezen voor een methode waarbij je gelegenheid krijgt om contact te maken met deze verschillende delen van jezelf. Elk deel van je persoonlijkheid heeft zijn eigen verhaal. Wanneer je luistert zul je onderliggende motieven leren herkennen zodat ze geen loopje meer met je hoeven te nemen. Zo worden eigenschappen of gevoelens, die je voorheen misschien wel hebt afgekeurd, je bondgenoot.

* Benieuwd hoe dit werkt?
Klik hier voor een persoonlijk verhaal over mijn ontmoeting met Paniek.

Teveel verantwoordelijkheidsgevoel? 
Terwijl je weet dat je grens is bereikt blijf je thuis of op het werk taken naar je toe trekken. Misschien voel je je verantwoordelijk voor je familie, collega’s of klanten. In dat geval geeft een opstelling van familie of een werksituatie nieuwe inzichten. Een opstelling houdt in dat je zichtbaar maakt wie of wat voor jou welke plek inneemt. Op deze manier zul je ervaren welke belemmeringen jij tegenkomt in het contact zodat je kunt ontdekken wat jij nodig hebt. Misschien draag je verantwoordelijkheden die eigenlijk van een ander zijn en wordt het tijd deze terug te geven. Mogelijk heb je nooit de kans gekregen om bepaalde emoties te uiten waardoor het nodig is om alsnog uiting te geven aan deze gevoelens. Wanneer hier ruimte voor is kun je loskomen van oude pijn zodat deze geen belemmering meer vormt in het heden.

Regressie 
Ook regressietherapie behoort tot de mogelijkheden. Regressie betekent het teruggaan in de tijd.
Soms is het nodig om bepaalde situaties uit je verleden vanuit een ander perspectief te bekijken, afstand te nemen en opnieuw te ervaren waar je doorheen bent gegaan. Het kind in jou voelt zich mogelijk nog steeds gekwetst of alleen gelaten. Dit maakt dat je in het heden geraakt wordt in situaties die jou bewust of onbewust aan vroeger herinneren. Het ontdekken waar iets vandaan komt is een eerste stap. Het proces dat hierop volgt is waar het werkelijk om draait. Je krijgt namelijk de gelegenheid om jezelf te geven wat je mist of gemist hebt zodat je hiervoor niet meer afhankelijk hoeft te zijn van iets of iemand anders. Wanneer je jouw innerlijk kind uit de oude situatie haalt om het te geven wat jij hebt gemist, bevrijd je jezelf van de beknelling die het verleden met zich mee brengt.
Indien jij het gevoel hebt dat een vorig leven jou beïnvloedt kunnen we dit onderzoeken in reïncarnatietherapie. In sommige gevallen grijpen onverklaarbare angsten of heftige lichaamsgevoelens terug naar een leven waarin je iets niet goed hebt kunnen afronden. Wel is het belangrijk om eerst onder ogen te komen wat je in je huidige leven nog hebt op te lossen.
Onbewust weet je precies wat voor jou het meest belangrijk is, dit vormt dan ook ten alle tijde de leidraad voor de therapie.