Trancedansen, de dans van het onderbewustzijn

Met enige regelmilou-trancedansmaat krijg ik de vraag wat Trancedansen precies is. “Gewoon vrij dansen toch? En dat je je helemaal laat gaan?”. Nou, dat dekt de lading niet helemaal, maar komt al best aardig in de buurt.
Graag leg ik in dit blog uit op wat Trancedansen voor mij heeft betekend.

Wat wil je uitwerken in je dans? 
Tijdens mijn opleiding voor hypnotherapie en psychosociale therapie kwam ik voor het eerst in aanraking met het rituele trancedansen. Ik had van tevoren absoluut niet verwacht hoe intens de reis zou zijn die ik op het punt stond te maken. Het begon met een intentie: wat wil je uitwerken in je dans? Ik wilde durven zijn en laten zien wie ik ben.
Iedereen uit de groep zocht een maatje waarmee hij ging dansen. De een danst en de ander beschermt. Mijn docent bracht de eerste groep dansers één voor één in trance. Dit deed ze door ons enkele keren rond te draaien in combinatie met een verbonden ademhaling (via de mond in en uit). Toen ze me losliet leek mijn lichaam als vanzelf te bewegen. In gedachten maakte ik me druk om hoe ik er uit zag, maar er was simpelweg geen andere optie het volgen van mijn lijf. Want zodra ik een sierlijke beweging probeerde te maken verloor ik mijn evenwicht en viel ik bijna omver. Er zat weinig anders op dan de natuurlijke bewegingen te volgen en me te laten verrassen door mijn eigen lichaam.

Gedachten verdwijnen naar de achtergrond
Aanvankelijk bleef ik langzaam rond draaien. Het was als een soort oerdans. Mijn benen gespreid terwijl ik diep door mijn knieën zakte en met mijn voeten stampte op de grond. Langzaam maar zeker begon ik me comfortabel en krachtig te voelen. Mijn gedachten verdwenen steeds verder naar de achtergrond en het enige wat overbleef was beweging. Het was alsof ik steeds steviger met mijn voeten op de aarde stond. Na enige tijd kwamen er beelden in me op. Ik zag een diep rode stroom vanuit de aarde omhoog komen als een fontein die via mijn voeten mijn lichaam binnen kwam. De intense kracht bewoog mijn lichaam omhoog in soepele ronde bewegingen. Heel anders dan het stampvoeten waarmee ik begonnen was. En ook nu liet ik de beweging gebeuren, alhoewel mijn gedachten wederom even met me op de loop gingen: “kom ik niet te aanstellerig over?”. Ook deze gedachte verdween echter naar de achtergrond. Ik voelde me mooi en vrouwelijk en durfde me helemaal over te geven aan mijn bewegingen zonder reserve of schaamte. Toen ontstond er een helder licht boven mij. En zoals de aardenergie via mijn voeten omhoog was gekomen, viel dit licht mijn lichaam binnen via mijn kruin. De warmte straalde door mijn hele lijf en ik voelde de beide stromen door me heen bewegen. Aardenergie vanuit het diepste punt van de aarde, en licht vanuit de kosmos. Mijn lichaam bewoog omhoog en omlaag, mee met de stroom.

Alsof ik het universum zelf was
Uiteindelijk werd ik, nog steeds met mijn ogen dicht, naar een matje begeleid door mijn beschermer. En terwijl ik ging liggen leken de grenzen van mijn lijf te vervagen. Ik voelde me alsof ik het universum zelf was.
Op dat moment werd het duidelijk wat mijn lichaam me had laten zien: wanneer ik tegen de natuurlijke stroom in ga en geloof in wie ik denk te moeten zijn, doe ik mezelf geweld aan. En wanneer ik mijn natuurlijke stroom volg krijg ik toegang tot onbeperkte energie. De intentie waarmee ik de dans in ben gegaan was immers om mezelf te durven zijn en te laten zien.
Nu zal ik je niet proberen wijs te maken dat deze ene danssessie ervoor heeft gezorgd dat ik compleet ben verlicht. Natuurlijk blijft het soms moeite kosten om mezelf echt te laten zien wanneer ik van alles van mezelf verwacht. Maar het heeft me bewust gemaakt hoe ik met mijn energie om ging en hoe veeleisend ik naar mezelf kan zijn.
De vraag is voor wie ik dat eigenlijk deed? Want er is maar één persoon aan wie ik werkelijk trouw hoef te zijn, en dat ben ik zelf.
Ondanks het feit dat er oefening nodig is voordat ik echt te allen tijde trouw ben aan mezelf, heeft deze dans iets in mij in beweging gebracht. Want het gevoel om werkelijk te volgen wat goed is voor mij, kan ik nog steeds in mezelf oproepen. Terwijl ik dit schrijf jubelt mijn lijf al bij de herinnering. En iedere keer dat ik kies voor mezelf, wordt het gemakkelijker om te zijn wie ik ben.

Wanneer je geest voorbij gaat aan je lichaam
Trancedansen is een fysieke aanvulling op de therapie die ik geef. Hypnotherapie werkt o.a. op inzicht en geeft je de kans om zelf de regie te nemen. Echter is het mij opgevallen dat onze geest sneller in staat is te transformeren dan ons lijf. In sommige gevallen begrijp je prima wat er gebeurt, maar toch blijft er iets knagen in je lijf. In dat geval gaat je geest voorbij aan je lichaam. Met alle begrip van de wereld kun je er nog steeds niet voor zorgen dat je loslaat. Want wat het lijf nodig heeft is een fysieke ontlading.

Wat past bij jou?
Dans is een medium dat past bij mij als persoon. Als kind danste ik al vanuit een natuurlijke behoefte aan ontladen. Ieder mens heeft echter een eigen voorkeur en er zijn verscheidene methoden die je hierbij kunnen helpen.
Ik ben heel benieuwd op welke manier jij spanning loslaat uit je lijf, dus laat gerust een reactie achter!
En wanneer je misschien juist merkt dat je gevoelens of energie vast zet in je lijf, wil ik je uitnodigen om eens op onderzoek uit te gaan naar wat past bij jou.
Mogelijk kan een actieve vorm van meditatie of  een ritueel jou hierbij ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld trancedansen, yoga, transformerend ademen of een OSHO-meditatie zijn. Ook een zweethut is de moeite waard om eens te ervaren.
Heb je vragen of wil je eens wilt sparren over wat past bij jou, neem dan gerust contact met me op.

  • Het eerstvolgende trancedansevenement vindt plaats op zondagavond 28 januari in Centrum Goud, als afsluiting van het jaarlijkse evenement: ‘a Place to be’
  • Op de hoogte gehouden worden van evenementen?
    Meld je gerust aan voor de Facebookgroep!
  • Voor meer info over de agenda van evenementen van de yogaruimte kijk op:
    De agenda van De Yogaruimte

One thought on “Trancedansen, de dans van het onderbewustzijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.